onsdag 3. juni 2009

Identitet

Da er turen over og jeg har returnert til gamlelandet. Turen var kjempefin, men "borte bra, men hjemme best"! Jeg er veldig glad i mine hjemtrakter og mitt eget land. Her har jeg tilgang til det meste. En av de tingene jeg setter mest pris på med Norge, når jeg har vært i utlandet, er det friske, rene vannet vi har. For et privilegium det er å kunne legge seg på knærne og supe i seg friskt og godt vann, rett i fra fjellbekken - fantastisk!!

Målet for turen var klar: Jeg skulle ta "mine egne bilder". Visste jeg kom tilbake med en del av de bildene som mange har, men likevel ville jeg prøve å ta bilder som var meg.

Hva er så meg? På en kortfattet måte? Det kan være vanskelig å definere, men det viktigste er å være ærlig mot seg selv. Hvem tar jeg bilder for? Akkurat det er noe jeg har lært meg til å bli flinkere til!

Noen tanker og ønsker hadde jeg definert på forhånd, men mange måtte bli til underveis. Plutselig er lyset på en spesiell måte og fuglene kommer inn fra en uvant vinkel. Det gir meg muligheter til å ta de bildene jeg så for meg. Kanskje mangler nettopp de forutsetningene som skulle til. Kanskje må jeg definere noe nytt? Kanskje oppstår det situasjoner som er helt spesielle. Spontanitet og uttrykk henger godt sammen for en som har sin identitet på plass!

Kanskje er det små detaljer i et stort hele som "fanger meg", noe en annen ikke ville festet seg ved i det hele tatt.

Andre elementer som er med på å bestemme hvem jeg er i denne sammenhengen er mine erfaringer. Opp gjennom årene har jeg hatt mine forbilder som har påvirket meg. Det samme gjelder også i dag. I hvilken grad har disse påvirket meg og gjør jeg som dem? ..eller har jeg kommet inn på min egen lille vei?

Spørsmålet er om jeg har en definert identitet i mitt bilde-uttrykk eller om jeg fortsatt er i den store sekken der de fleste er. Sekken med teknisk gode bilder og velkjente motiver og settinger. Uttrykksløst som de fleste ikke vil huske når sekken er snurpet igjen.

Skal vi være opptatt av å skape et eget bilde-uttrykk? Jeg tror det kan være vanskelig. For i det øyeblikket en skal lage seg et uttrykk, er en allerede låst. Derimot tror jeg uttrykket må komme frem av seg selv etter hvert som en utvikler seg som fotograf. Jeg tror både ærlighet, oppriktighet og et blikk innover i sitt eget landskap, er essensielle ingredienser. Likedan tror jeg vi vil bli avslørt om vi ikke er ærlige nok mot oss selv!


Det var noen tanker som jeg syns er viktige å både dvele ved og dele med andre. Skulle gjerne visst flere bilder, ikke minst av de som jeg føler er mest "meg". Men nå er det engang slik at en må begrense plassen i bloggen litt og bildene skal jo brukes litt her og der i ulike sammenhenger. Da må en jo ha noen "til gode" :)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Underbara bilder du visar...-helt fantastiska tycker jag!
Morgan

Terje og Therese Sylte sa...

Sikkert en flott opplevelse denne turen til Ungarn. Vi har det med å gå i flokk vi som driver med naturfoto.Du valgte Ungarn i år mens jeg valgte Snøugle i Canada.Neste år er det kanskje omvendt ? Personlig liker jeg klassisk naturfoto og liker ikke slike bilder en må forstå seg ihjel på. Halve fugler klint bort i ett hjørne er ikke min stil.Men jeg sier ikke at andre ikke skal eksperimentere med det.Det viktigste er at vi koser oss med det vi holder på med.

Terje

Anonym sa...

Som vanligt så skriver du väldigt bra. Intressanta tankar som många nog känner igen sig i.

Bilderna gillar jag skarpt. Särskilt andra bilden uppifrån, rörelsebilden på hägern. Helt fantastisk bild med en sån känsla att jag blir alldeles rörd. Bilden grep tag i mig.

Borta bra men hemma bäst... ja, så känner jag det också ofta. Men när jag varit i Norge så är det inte vattnet jag tänker på, utan allt annat som är godare i Norge än i Sverige: norska chips, norsk choklad (särskilt Minde sjokolade), norsk glass (Hennig Olsen särskilt!), norskt smör, norskt bröd... ja, listan kan bli hur lång som helst men jag måste ju begränsa mig lite. Det enda i Norge jag inte gillar är norskt kaffe, där är vi i Sverige överlägsna ;)

Ha en god helg!

//M

Lord Espen A. Skjøld sa...

Synes du har klart å ta gode bilder. Nummer 2 og 3 skiller seg positivt ut i mine øyne. Er veldig enig i det Terje Sylte skriver; Vi har en tendens til å gå i flokk vi naturfotografer. Utfordringen er kanskje å være tro mot den fortellerfilosofien man selv har. Det er jo en viss tendens til at "alle" nå skal være "anderledes" for "anderledesheten" sin skyld. Og det er kanskje heller ikke bra?

Espen

Anonym sa...

Tankvärda ord, tycker jag! Ditt experimenterande föll verkligen väl ut - särskilt rörelsebilden på häger (nr2) blev jag väldigt förtjust i!

Mvh Åsa

Anonym sa...

Fantanstisk bilder allihop. De jag fastnar mest för är den sista och nr 2. Du har verkligen lyckats med att förmedla en skön känlsa som gör att man gärna dröjer sig kvar och tittar länge. Texten är tänkvärd och viktigt. Varför skapar vi bilder? Det är så lätt att falla för vad andra tycker är bra bilder istället för att vad jag tycker är bra. Bra text och fina bilder, tycker även jag.