mandag 17. november 2008

Skogen

Det er noe helt spesielt med skogen. Her jeg bor har vi kanskje mest av fjell og fjord, men likevel har alltid skogen hatt en spesiell plass hos meg.

Fra vi var små bodde vi nesten i skogkanten og det var der vi lekte så snart vi kom hjem fra skolen. På fjellet er alt stort og åpent. En får vidsyn som ingen andre plasser, men likevel er det inne i skogen jeg får mest vidsyn, mentalt. Her inne blir lydene mer intense, luktene sterkere og spenningen med hva en kan komme til å få se, er stor. Er du litt forsiktig og gir deg litt tid kan hjorten plutselig vise seg mellom noen trelegger eller hønsehauken komme i angrepsflukt og slå ned på en liten kjøttmeis. Her inne synger rødstrupen sine triller og små flokker av fuglekonge flyr forbi. Du kan høre spettene hakke i sine smier og ekornet smatte i trekronene. Her kan du sitte en kveldsstund, og om du er heldig kommer måren på sin karakteristiske måte forbi, kanskje på jakt etter den brødskiva med honning som du har laget til.Når regner pøser ned kan du sette deg inntil en skjørtegran og nyte lyden av regndråpene som slår mot bekkens overflate. Kanskje er måltrosten oppe og gir deg en fantastisk, flerstemt konsert eller det kan være så stille at fraværet av lyd fyller deg opp med ro og fryd. Du kan legge deg på magen og kjenne den forfriskende lukta av våt mose eller legge deg på ryggen og la dråpene kjøle dine frydefulle kinn. Gamle trestammer har fått veltet av seg selv, bare vær og vind har hjulpet til, og nå har lav og mose tatt over...soppen er med og til slutt er stammen borte. Borte for synet, men likevel synlig i alle de andre skapningene som har fått del i den gamle stubbens forråd.
Stemningene, luktene, spenningen, sitringen, de små oasene, bekken, elven, åsen, gammelskogen, gammel-erik, plantene, dyrene, fuglene, fargene, regnet, solen, tåken, sneen, lydene... alt er en del av skogen - en del av meg!

6 kommentarer:

Susanne sa...

Tack för en riktigt härlig och stämningsfull skogsberättelse med underbara bilder! Nu bor jag nedanför ett berg där det finns skog men jag längtar efter att få bo i en stuga inne i skogen som är så helande för min kropp och själ.

Anonym sa...

Som att promenarea runt i ett sagoland. Mossiga stubbar och trolsk miljö kan man ju bara tycka om. Nu ska jag läsa vidare i din blogg....

Mona//

Anonym sa...

Underbara bilder och fantastiskt bra text. Mycket bra inlägg!
Morgan

Lars Andreas Dybvik sa...

Hei!

Dette var fint skrevet. Et fint innlegg :-)

Anonym sa...

Det är verkligen något speciellt med skogen, jag har alltid tyckt bäst om de öppna vyer som man hittar i ett jordbrukslandskap eller vid havet. Men skogen och dess stämning sitter nog djupt rotad i mig, djupare än vad jag kanske tidigare velat se själv.

Dina bilder är mycket bra, jag tycker att du fångat skogen själ perfekt, bra bilder och bra skrivet :-)

/PJ

Geir Ole sa...

Takk alle sammen, for vennlige ord! Alltid kjekt å presentere noe som folk syns om - inspirerende :)